Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
40 dag dojrzałego ale dość twardego agrestu
2 średniej wielkości kwaskowate jabłka
kieliszek syropu miętowego
cytryna
cukier do smaku
listki mięty lub melisy do dekoracji
Agrest przebrać, dokładnie opłukać z zimnej wodzie, osączyć na sicie,oberwać szypułki i ogonki
Jabłka starannie umyć, nie obierać ze skórki , pokroić na cząstki,usunąć gniazda nasienne.
Cytrynę wyszorować,sparzyć wrzątkiem,zdjąć spiralnie skórkę.
Wgarnku zagotować 1 l wody, na wrzątek wrzucić owoce,zagotować,zestawić z ognia,wrzucić skórkę z cytryny, pozostawić na 30 minut pod przykryciem.
Napój wymieszać z syropem miętowym, ewentualnie dosłodzić do smaku,ostudzić.
Rozlać do pucharków, dodać kostki lodu, podawać udekorowanymi listkami mięty.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach