Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
30 dag mąki
pół opakowania drożdży w proszku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
2 jajka
sól
ok.150 ml mleka
10 dag gotowanej szynki
1 strąk czerwonej papryki
5 dag żółtego sera
3 łyżki pestek z dyni
Do miski wsypać przesianą mąkę i drożdże w proszku, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać, wlać ciepłe mleko, wyrobić ciasto.
Do ciasta wbić jajka, wlać olej, wyrabiać drewnianą łyżkę, aż będzie gładkie,lśniące i zacznie odchodzić od dłoni.
Szynkę i żółty ser pokroić na dość grube plastry a potem w kostkę, paprykę umyć, wyciąć gniazdko nasienne,pokroić w małą kostkę, pestki dyni posiekać.
Połączyć z ciastem, odstawić do wyrośnięcia,pezełożyć do natłuszczonej olejem formy, posmarować mlekiem,piec ok.45 min w 200 stopniach C.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach